top of page
Vyhledat

Jak se zbavit statické elektřiny na oblečení?

Ruku na srdce, která z nás by se občas nechtěla blýsknout? :) Pokud jsou ale ony záblesky způsobeny statickou elektřinou, není příliš o co stát...


Stává se vám, že se na vás vaše oblíbené svetry a sukně lepí jako věrný pes, když přijdete domů? Nebo že při svlékání trička zažíváte malou bouři v obýváku? Ano, mluvím o statické elektřině, o tom neviditelném poltergeistovi, který se rád usídlí na vašem oblečení. Ale nebojte se, není to duch, který by vás chtěl strašit, je to jen fyzika. A s fyzikou si umíme poradit. Pojďme se společně podívat na pár fint, jak statickou elektřinu na oblečení přelstít.



Tip č. 1 – Hydratace


Začněme jednoduchou, ale efektivní technikou - vlhkostí. Statická elektřina miluje suché prostředí, a proto je důležité ji "zhydratovat". Vhodným řešením je použití zvlhčovače vzduchu v místnosti, kde trávíte nejvíce času, nebo tam, kde sušíte prádlo. Pokud se Vám lepí na nohy např. sukně, stačí nohy lehce přetřít hydratačním krémem a je po problému.



Tip č. 2 – Kovový předmět


Další trik, který můžete vyzkoušet, je použití kovového předmětu. Představte si, že jste kouzelník a váš kovový předmět (třeba kovové ramínko nebo klíč) je vaše kouzelná hůlka. Lehce s ním přejděte po oblečení a sledujte, jak statická elektřina mizí. Kov totiž působí jako vodič a odvádí statickou elektřinu pryč od vašeho oblečení.


Tip č. 3 – Míček z alobalu


Pokud máte pocit, že váš prádelník je zdrojem všeho zla, tedy statické elektřiny, zkuste do sušičky přidat míček z alobalu. Ano, čtete správně. Alobalový míček působí jako bleskojistka pro statickou elektřinu a zabraňuje jejímu hromadění na vašem oblečení. Je to jako kdybyste měli vlastního strážce, který bdí nad vaším prádlem.


Tip č. 4 – Aviváž do praní


Někdy stačí malá změna v tom, jak o své oblečení pečujeme. Při praní použijte aviváž (nejlépe non-toxic) nebo přímo do bubnu pračky přidejte trochu jedlé sody. Stejně tak může posloužit obyčejný ocet, který nalijete místo aviváže. Příjemným bonusem je, že s aviváží bude vaše oblečení hezky vonět, jedlá soda pohltí pachy a vyčistí Vaši pračku.


Tip č. 5 – Přírodní materiály


Poslední, ale neméně důležitý trik, je nosit oblečení z přírodních materiálů. Syntetické látky jsou totiž pro statickou elektřinu jako med pro včely. Přírodní materiály, jako je bavlna nebo vlna, naopak statickou elektřinu nepřitahují.


Závěrem...


Věřím, že s těmito triky můžete statickou elektřinu na oblečení přelstít a užívat si pohodlí bez nepříjemného lepení a jiskření. S trochou péče a kreativity můžete udělat ze svého šatníku klidné místo, kde nemá statická elektřina žádnou šanci.

47 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page